NIEUWS

Rinus ‘Rien’ Mol overleden

Op 8 februari 2023 overleed Dhr Rinus Mol – in de trekpaardwereld gekend als Rien – op 92-jarige leeftijd. Zijn fokproducten kregen de stalnaam “van Waarde” mee.

Wij bieden de familie en vrienden onze oprechte deelneming aan.

Het bericht hieronder namens Wim van Lankveld :

Mijn eerste vriend in de trekpaardenwereld overleden

Woensdag 8 februari 2023 is op 92-jarige leeftijd mijn dierbare vriend Rinus Mol uit Krabbendijke overleden.
Na een bezoek aan Veere op dinsdag 16 juli 1996, waar de Palm-rally Brussel-Amsterdam met trekpaarden passeerde ging ik samen met een vriend ’s avonds naar Ahoy in Rotterdam voor een concert van David Bowie. Daar aangekomen hadden we nog net tijd voor een frietje. In de hoek van het tentje stond een TV en er was een man in beeld die met 3 trekpaarden aan het werk was. Het eerste wat ik deed toen ik in de nacht thuis kwam was in de TV gids kijken welk programma ik gezien had. Het bleek een special te zijn over paarden van Anton van Hooff en de trekpaarden waren van de familie Mol uit Waarde in Zeeland.
Een maand later ging ik voor de eerste keer naar de Nationale en daar heb ik kennis gemaakt met Rinus en Cees. Kom een keer langs zeiden ze tegen mij en daar liet ik geen gras over groeien. Sinds die tijd is er een warme vriendschap tussen ons ontstaan. Behalve als fokker onder de naam ,,Van Waarde” was vooral vader Rinus een fervent werker met trekpaarden. Vele trekpaarden kwamen bij hem in de leer en Rinus was ook een dankbaar onderwerp voor kunstschilders als Ton van der Weerden en Wim Romijn.

Ik ging regelmatig naar Waarde en Rinus en Cees kwamen elk jaar wel een keer bij mij op bezoek. We spraken dan af bij diverse trekpaardhouders bij mij in de buurt. Door drukke werkzaamheden van Cees kwam Rinus de laatste jaren met Henk Beekman naar mij toe. Jaren geleden heeft hij ook nog een tijd in het Canisius ZH in Nijmegen gelegen en ik heb hem blij gemaakt om een paar keer oude trekpaardlectuur te bezorgen. Ik herhaalde dat twee jaar geleden toen hij een tijdje in Roosendaal in het ziekenhuis lag. Ik heb hem toen blij gemaakt met een groot aantal Veldbodes (de voorloper van De Boerderij) die ik via Denise Maassen bij ons stamboek had geleend. Tot voor de Corona was Rinus nog jaarlijks op de Hengstenkeuring waar ik altijd een mooi plaatsje vrij hield voor hem en Henk en Grada ter Agter. De laatste jaren hadden we wekelijks telefonisch contact en hielden we elkaar op de hoogte van elkaars wel en wee. En als ik in de buurt bij hem was in Krabbendijke ging ik bij hem op de koffie. De laatste keer op 3 december 2022 nog toen ik mijn lezing mocht geven voor de donateurs van ,,Het Werkend Trekpaard” in Heinkenszand.

Rinus, bedankt voor je jarenlange vriendschap. Rust zacht.

Wim van Lankveld-Schijndel

Rien Mol aan het werk (Foto: Ton van der Weerden)